Pages

Sunday, January 12, 2014

Princes krofne bez gustina

Svi ste nekada probali princes krofne. Neki u poslastičarnici a neki i u domaćoj izvedbi. A, da li ste probali u domaćoj izvedbi bez hemijskih dodataka? Niste!  E, uskoro će biti ovde postavljen komentar na način pripreme i sastojke u receptima za princes krofne.

Spremam se da napišem tekst za testo ali nikako da se setim koja je prva namernica!

Testo za princes krofne


  1. potrebno Vam je:
    • 1/2 l obicne vode
    • 250-300 g ostrog brasna TIP 400
    • malo soli i malo secera (na vrh kafene kasicice)
    • 2dl jestivog ulja (ne maslinovog vec suncokretovog)
    • 7-10 kom svežih jaja
    • jedna kesica (12gr) praška za pecivo od Dr. Oetker
  2. priprema
    1. u dublju šerpu sipati vodu i ulje i ostaviti da provri, dodati soli i secera
    2. kada provri skinuti sa šporeta i polako dodavati brašno uz neprekidno mešanje
    3. masu je potrebno potpuno sjediniti da postane glatka
    4. vratiti posudu na šporet i neprekidno mešati 5-7 minuta
    5. vruće testo presuti u dublju posudu i dok je vruće dodavati jedno po jedno jaje i neprekidno mešati
    6. broj potrebnih jaja se određuje izgledom i žilavošću testa, od prilike za prosečnu veličinu jajeta (S klasa) potrebno je 8 kom, kada je testo žućkaste boje i ne isteže se već se kida
    7. na kraju dodati kesicu praška za pecivo i dobro umutiti (sjediniti)
    8. ne preporučuje se mešanje mikserima iz više razloga, isključivo ručno mešanje varjačo, (drvenom)
    9. Zagrejati rernu na 250C, nakon ubacivanja u rernu smanjiti na 220°C i peci 20-25min bez otvaranja rerne
Fil za princes krofne

  1. Sastojci: 1l mleka, 150g kristal secera, 4 zumanca, 2 pudinga od vanile, 125g Ostrog brasna, 1 krem slag, 3  islaga I secer u prahu za dekoraciju
  2. Priprema fila
    • Staviti u serpicu mleko i 150g secera da provri
    • Posebno umutiti 4 zumanca sa kasikom secera, zatim dodati malo mleka i 2 pudinga i dobro umutiti. Na kraju dodati 125g brasna i dobro sjediniti da nema grumuljica
    • Prokuvalo mleko malo dodati u smesu sa pudingom i razmutiti i posle sve sjediniti u serpicu i vratiti da se kuva na tihoj vatri uz nepresano mesanje. Fil treba da bude gldak i gust. Ohladiti fil.
    • Umutiti krem slag sa 100ml mleka i ohladiti
    • Pomesati filsa krem slagom i sjediniti, sjedinjen fil koristiti za filovanje princes krofni
  3. Po želji moćete dodati sveže voće, preliv od topljene čokolade ili neki drugi ukrasni ili dekorativni sastojak
  4. Princes krofne preko popraskati secerom u prahu i cuvati na temperaturi do 18C

Prijatno :)

No comments: