Pages

Tuesday, April 22, 2014

Posne Priganice

posne priganice
  • Sastojci
    • 600gr mekog brašna
    • kvasac
    • 1 kašičica šećera
    • 1 kašičica soli
    • 1 limun (izrendana kora limuna)
    • malo rakije ili ruma
    • suvo grožđe
    • 4dl vrele vode
  • Priprema

    • U brašno dodati so i uz stalno miješanje dodavati vrelu vodu. Kada se tijesto prohladi dodati kvasac i stalno miješati dok se ne pojave mjehurići.Tijesto treba da bude mekano, mekše nego za hleb. Pokriti krpom i ostaviti da naraste (oko 1 sat). U zagrijanom ulju pržiti priganice (uštipke).
    • S lijevom rukom stiskate tijesto, otkidate loptice nauljenom kašičicom i spuštate u vruće ulje. Pržene priganice stavite u cjediljku da izađe višak masnoće , pospite šećerom u prahu zamirisan vanilom.
    • Ove priganice ne upijaju ulje i jedu se tople ili hladne.
    • Danas sam mjerila brašno i vodu da bi znali približne mjere, mada ja to radim bez vage.

No comments: