- Sastojci
- 600gr mekog brašna
- kvasac
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 limun (izrendana kora limuna)
- malo rakije ili ruma
- suvo grožđe
- 4dl vrele vode
- Priprema
- U brašno dodati so i uz stalno miješanje dodavati vrelu vodu. Kada se tijesto prohladi dodati kvasac i stalno miješati dok se ne pojave mjehurići.Tijesto treba da bude mekano, mekše nego za hleb. Pokriti krpom i ostaviti da naraste (oko 1 sat). U zagrijanom ulju pržiti priganice (uštipke).
- S lijevom rukom stiskate tijesto, otkidate loptice nauljenom kašičicom i spuštate u vruće ulje. Pržene priganice stavite u cjediljku da izađe višak masnoće , pospite šećerom u prahu zamirisan vanilom.
- Ove priganice ne upijaju ulje i jedu se tople ili hladne.
- Danas sam mjerila brašno i vodu da bi znali približne mjere, mada ja to radim bez vage.
Blog posvecen ljubiteljima slatkisa i kuvanja. Nacin pripreme poslastica i licna iskustva u spremanju hrane i slatkisa. Vrhunske princes krofne sada mozete poruciti na vasu kucnu adresu i uvek sveze.
Tuesday, April 22, 2014
Posne Priganice
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment