Pages

Saturday, February 9, 2019

Domaci Ustipci

Sastojci:
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 20 gr svežeg kvasca (5 gr suvog)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 jaja
  • 600 gr brašna



Priprema:
  • U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera , promešati i ostaviti da kvasac odradi 10 minuta.
  • Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 gr brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja, vodu  i so pa izmešati varjačom.
  • Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa redja.
  • Nama je trebalo jos 50 gr, ostalo je 50 gr koje nismo upotrebili.
  • Izradjenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
  • Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagreje.
  • Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
  • Uzmite dve kašike i zamičite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
  • Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
  • Pečene uštipke izvadite da se ocede na salvetu, pa poslućite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.
Prijatno.

Wednesday, August 19, 2015

Mekice

Sastojci
500ml mleka
1 kvasac
1 pecivo
4 jaja
1 kasika sol
200ml jogurt
1kg/400g brasno(manje vise)

  1. Stavite brasno,jaja,pecivo,jogurt,sol i mleko sa kvasecom i zamesite testo (kao za kiflice)da nije tvrdo.Dobro ga izmesite i stavite u vecu vanglu koju ste prethodno namazali sa uljem.Prekrijete testo sa najlon folijom (samo jedna strana namazite uljem )za da vam se testo ne lepi na najlonu i stavite ga u frizideru.Vako spremno testo stoi i do 7dana u frizideru.
  2. 2.
    Kad pozelite da przite ,izvadite testo i sa rukama pravite mekice (razvlacite sa prstima sto tanje korice).U posudu u kojoj ke gi przite stavlja se malo ulje zagreje se i prze se mekice.Testo sto vam je ostalo opet se vraca u frizideru.
  3. 3.
    Mozete gi jesti sa sirom ,sa slatko os smokvi ja tako volim,a vi mozete sa sta vi volite,slane, slatke sve po ukusu i zelji.

Posluživanje

Kad je testo vec gotovo mozete gi pravite za dorucak za veceru, ili kad vam neko dodje jer su brzi i stvarno su mekane,dobre i ic ne upijaju ulje. 
Napravite i probajte ovo cudo od testa.

Monday, November 17, 2014

Cokoladni kolac za svaki dan




Potrebno:
120 g putera
180 g čokolade
2 jaja
2 žumanceta
1/3 šolje šećera
1 kašika brašna

Priprema:
Rernu zagrejte na 250 stepeni. Na laganoj temperaturi otopite čokoladu i puter, a u međuvremenu umutite jaja, žumanca i šećer.

Kada je čokolada otopljena, spojite ove dve mešavine i na kraju dodajte brašno i umutite.

Sipajte u kalupe i pecite u zagrejanoj rerni 6-8 minuta. Ostavite da se prohlade pet minuta pre služenja.

Ukrasite sladoledom ili pospite šećerom u prahu.

ENG translate:
Required:
120 g of butter
180 g chocolate
2 eggs
2 egg yolks
1/3 cup sugar
1 tablespoon flour
Preparation:
Preheat the oven to 250 degrees. At low temperature Melt the chocolate and butter, and in the meantime, beat eggs, egg yolks and sugar.
When chocolate is melted, connect the two mixtures and finally add the flour and whisk.
Pour into molds and bake in preheated oven for 6-8 minutes. Leave to cool for five minutes before serving.
Decorate the ice cream or sprinkle with powdered sugar.

Tuesday, June 24, 2014

Slatka vocna torta sa piskotama

Sastojci:


  • 3 kutije piskota kroz vodu
  • 500gr slaga sa kiselom vodom
  • 2 pavlake i 4 kasike secera posebno umutiti
  • Visnje, maline ili jagode
Priprema:
Piškote natopiti kroz vodu ili mleko i ređati na tacnu, preko piškota namazati umućenu pavlaku pa preko naređati višnje ili maline ili jagode pa namazati red umućenog šlaga pa piškote pa pvalaka  pa voće i na kraju ukrasiti šlagom ili sitnim bombonicama za dekoraciju.

Prijatno !

Tuesday, June 3, 2014

Lava kolač


Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 125 g maslaca
  • 150 g kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 60g brašna
  • 180g čokolade za kuvanje

Priprema:
  • Cokoladu i maslac istopiti. Umutiti penasto jaja, dodati šećer, vanilin šećer i brašno. Dodati čokoladu i maslac i nastaviti sa mućenjem.
  • Posudu za pečenje premazati margarinom i kakaoom i u to sipati smesu.
  • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 12minuta. Kad je gotov sacekati da se ohladi.
Servirati uz slatku pavlaku, sladoled ili šećer u prahu.