Sastojci:
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 20 gr svežeg kvasca (5 gr suvog)
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 3 jaja
- 600 gr brašna
Priprema:
- U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera , promešati i ostaviti da kvasac odradi 10 minuta.
- Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 gr brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja, vodu i so pa izmešati varjačom.
- Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa redja.
- Nama je trebalo jos 50 gr, ostalo je 50 gr koje nismo upotrebili.
- Izradjenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
- Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagreje.
- Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
- Uzmite dve kašike i zamičite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
- Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
- Pečene uštipke izvadite da se ocede na salvetu, pa poslućite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.
Prijatno.